Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davasının bir türü olarak düzenlenmiştir. Aşağıda belirtilen şartların oluşması durumunda hâkim başka bir delil aramaksızın evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesi ile tarafların boşanmalarına karar verir. Bu şartlar özetle:
Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
Eşlerin boşanmak için birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekir.
Eşlerin iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmek amacıyla hâkimin tarafları bizzat dinlemesi gerekmektedir. Dolayısıyla tarafların duruşma gününde mahkeme huzurunda hazır bulunmaları şarttır. Eşlerden sadece birinin dinlenmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple taraflardan birinin duruşmaya katılmaması durumunda boşanma davası karara bağlanamayacaktır.
Anlaşmalı boşanmak isteyen taraflar mal paylaşımı ve çocuğun velayeti hususları konusunda ortak karara varmış olmalıdır. Hâkimin tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin düzenlenmelerini uygun bulması gerekmektedir. Çocuğun velayetinin söz konusu olduğu hususlarda hâkim, tarafların ve çocuğun menfaatini göz önüne alarak protokol üzerinde gerekli gördüğü hususları değiştirebilir. Bu değişikliklerin taraflarca kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu değişiklikler taraflarca aynen kabul edilmezse boşanmaya karar verilemez.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA SÜRE
Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına kıyasla daha kısa sürede sonuçlanır. Tarafların duruşmada hazır olmaları durumunda anlaşmalı boşanma davası tek celsede karara bağlanacaktır. Anlaşmalı boşanma davası mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olmakla birlikte ortalama 1-2 hafta sürmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA KARARI SONRASI SÜREÇ
Mahkemece tarafların boşanmalarına karar verildikten sonra gerekçeli kararın yazılarak taraflara tebliği ile birlikte 15 günlük temyiz süreci başlayacaktır. Bu süre içerisinde tarafların temyiz haklarını kullanmaması durumunda karar kesinleşecektir. Kesinleşme sürecini hızlandırmak için sürenin başlangıcında taraflar karşılıklı olarak temyiz haklarından feragat edebilirler.
Kesinleşen boşanma kararı, mahkeme kalemince nüfus müdürlüğüne gönderilir ve nüfus kütüğüne işletilir. Taraflar bu işlem sonrasında yeni nüfus cüzdanlarını alabilecektir.